Verslag mars 2022

Zaterdag 21 mei 2022 werd in Kapelle de jaarlijkse Franse Slag Mars gehouden, de wandeltocht ter nagedachtenis aan de Franse militairen die in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Het weer werkte fantastisch mee. Na de hoosbuien van de dag ervoor was de natuur heerlijk opgefrist. Wolken en zonneschijn wisselden elkaar af en de frisse westenwind gaf de wandelaars de nodige verkoeling.

De wandeltocht ging over verschillende afstanden, tussen 7 en 40 km. Het parcours volgde dit keer zo veel mogelijk het Bevrijdingspad, dat enige jaren geleden is gemaakt ter ere van de bevrijders in 1944. Er kwamen bijna 400 deelnemers op de tocht af, van heinde en verre. Start en finish waren in het museum Memorial 1940 – 1945.

Naast het museum was een kampement ingericht met oude legervoertuigen en allerlei oude militaire uitrusting. Hoogtepunt daarvan was een fly-by over het kampement. Dit gaf de Franse Slag Mars die speciale sfeer, die de doelstelling van de Mars onderstreept.

Bijzonder ook was de jaarlijkse deelname van de heer Jan ten Holt uit Nijmegen. Ondanks vijf heupoperaties loopt hij elk jaar de 7 km-tocht en legt bloemen bij het monument. Om de jeugd daar meer bij te betrekken werd hij deze keer vergezeld door één van zijn pupillen, Jimmy Lardenoye (geb. 17-5-2007), die de bloemen op het monument mocht leggen.

Tot de volgende Franse Slag Mars in 2023.

Foto’s van de wandeltocht