Korte geschiedenis Franse Slag.
Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen.
Ondanks felle gevechten en hevig verzet op de Grebbeberg en in Rotterdam was het
Nederlandse leger niet opgewassen tegen de Duitse overmacht.
Na het hevige bombardement op Rotterdam besluit het opperbevel tot overgave.
Generaal Winkelman maakt de capitulatie van Nederland op 14 mei om 19.00 uur via de radio bekend. De overgave gold niet voor de provincie Zeeland, waar voornamelijk Franse troepen nog tot 19 mei verzet blijven bieden. Op 15 mei 1940 tekende generaal Winkelman de capitulatie.
Strijd in Zeeland.
In de driehoek Wemeldinge – Kapelle – Hansweert werd door het Franse 271e Régiment d’Infanterie, ca. 3000 man sterk, van 15 t/m 16 mei 1940 zware strijd geleverd.
Het 8 km lange Kanaal door Zuid-Beveland, met sluizencomplexen in Wemeldinge en Hansweert, de Vlakebruggen, Postbrug en Bonzijbrug, was hierbij de verdedigingslinie waar aan de oostkant de Duitse SS Standarte “Deutschland” en aan de westkant 271e Régiment d’Infanterie, stellingen hadden ingenomen.
Uiteindelijk konden de Fransen onvoldoende weerstand bieden aan de Duitsers aanvallen die, geholpen door gevechtsvliegtuigen en veel beter materiaal, de Fransen terug drongen. Hevige gevechten aan het Kanaal, de Postweg in het dorp Kapelle kostte aan 84 Franse soldaten het leven.
In de late namiddag van 16 mei 1940 trokken Duitse troepen Kapelle binnen om snel door te stoten via Goes en de Sloedam naar Walcheren.
Begraafplaats.
Op 17 mei 1940 van de 84 gesneuvelde Franse soldaten werden er 52 door de Kapelse bevolking opgespoord en in een massagraf begraven op de gemeentelijke begraafplaats.
Na de Tweede wereld oorlog werden alle Franse militairen die tijdens deze oorlog in Nederland zijn gesneuveld en aangespoeld aan de stranden, hier samengebracht.
Op 16 mei 1950 werd de Franse militaire begraafplaats officieel in gebruik genomen. Velen van de op deze begraafplaats begraven militairen zijn naar Frankrijk overgebracht.
Momenteel liggen er 228 Franse militairen begraven.
Op de begraafplaats bevinden zich naast de graven twee monumenten: Een zuil, bekroond met de Gallische haan, onthuld in mei 1946.
Het tweede monument met en namenwand met zuil en mozaïek is bij de herinrichting van de begraafplaats onthuld in mei 1950.
Dit monument is een geschenk van het comité ‘Souvenir Francais aux Pays-Bas’.
Op het monument staan de namen van de Franse militairen die in de periode mei 1940 t/m mei 1945 in Nederland sneuvelden of aanspoelden aan de kust.
Franse herdenking.
Sinds 1950 wordt jaarlijks een herdenking gehouden op de begraafplaats.
Vanaf 2003 wordt dit gedaan op of omstreeks 17 mei, de dag dat de Franse generaal
Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens.
De herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Kapelle, in overleg met de Franse ambassade in Nederland en het Comité du Souvenir Français. Bij de ceremonie zijn de ambassadeurs of consuls van Frankrijk en van Marokko aanwezig, vertegenwoordigers van de Nederlandse Strijdkrachten, militaire attachés van diverse landen, veteranenorganisaties en Franse en Marokkaanse organisaties.