Verslag evenement 2018

Verlaat afscheid op het water

Bij Vlissingen zijn vanaf de Bernisse de 41 Franse militairen herdacht die aan het begin van WO II omkwamen in de monding van de Westerschelde. De Fransen zaten op twee mijnenvegers die er voor moesten zorgen dat hun troepen veilig de Westerschelde konden oversteken. Ironisch genoeg werden de schepen verrast door magnetische mijnen, een nieuwe Duitse uitvinding.

 

PZC bericht: Herdenking op de rede van Vlissingen

Herdenking bij het monument bij de postbrug.

Jaarlijks worden op vrijdag 18 mei bloemen gelegd bij het Franse monument bij de Postbrug. Het monument herinnert aan de hevige strijd tussen Franse en Duitse troepen op 15 en 16 mei 1940.
Na een korte toespraak van Louis Brugghe werden bloemen gelegd namens de “Stichting Franse Slag Mars”.

Drie Franse soldaten in historische uitrusting van 1940, Roberto Barrazutti, Jean-Denis Mahe en Michel Fleutiaux legden eveneens bloemen. Ze waren diep onder de indruk van hetgeen hier 78 jaar geleden is gebeurd.
Staan op de zelfde plaats waar landgenoten streden tegen een Duitse overmacht waarbij vele tientallen doden vielen, maakte diepe indruk.

 

Mars op de zaterdag 

Zaterdag 19 mei 2018 werd voor de 5e keer in Kapelle de Franse Slag Mars gehouden. De jubileum-Mars verliep onder bijna ideale wandel-omstandigheden. Het was droog, bij een bedekte lucht, weinig wind en zeker niet te warm. Er deden 470 betalende wandelaars mee.
Het startbureau ging open om half acht, maar om half zeven was de eerste vroege vogel al paraat.
De wandelaars werden getrakteerd op diverse bijzondere punten in de route. Zo was er voor de 10-km-lopers een transport met oude legervoertuigen, die eerst nog meereden in het defilé van oorlogsmuseum Vitality door Kapelle.
Naast de rustpost op de Kaai bij Schore lag het museumschip m.s. Bernisse afgemeerd, een oude mijnenveger, die veelvuldig werd bezocht door passerende wandelaars. De bemanning gaf de bezoekers enthousiast uitleg over het schip.
Voor de langere afstanden ging het dit jaar voor het eerst verder door het prachtige natuurgebied de Yerseke Moer.
In de laatste kilometers kwamen alle routes samen langs het monument op het Franse militaire ereveld, over de Kunstmarkt van Kapelle Cultureel in de tuin van de NH kerk en langs oorlogsmuseum Vitality, waar een militair kampement was ingericht en ook re-enactment-activiteiten werden gehouden.
Het begin- en eindpunt van de Mars was in dorpshuis De Vroone, het altijd gastvrije middelpunt van de Mars. Na de middag werden de wandelaars daar verwelkomd met Franse muziek van harmonie-orkest Ons Genoegen.
Het was een mooie, geslaagde dag, die werd mogelijk gemaakt door de inbreng van heel veel sponsors en vrijwilligers. De stichting Franse Slag Mars dankt iedereen daarvoor.

                                            Foto impressies : Opening en rondrit                              De wandeltocht

Gast in de  optocht.

In de Peugeot 202 van het oorlogsmuseum Vitality, met aan het stuur Andries Looijen, zit de 96 jarige Franse veteraan  Maurice Le Noury.  

PZC: Verslag van de wandelmars 2018

 

Verslag van een deelnemer:

Foto verslag van de wandeling van Tiny Kouters