Erepenning gemeente Kapelle voor Donatien Hamon

Donatien Hamon heeft zondag 25 oktober 2017 in zijn woonplaats Derval in Frankrijk de erepenning van de gemeente Kapelle ontvangen. Dat gebeurde op de dag dat hij 102 jaar oud werd.

Burgemeester Anton Stapelkamp ging samen met Andries Looijen en Louis Brugghe van oorlogsmuseum Vitality in Kapelle naar Derval om Hamon de erepenning en een oorkonde te overhandigen. Vanwege zijn broze gezondheid kan de Fransman zelf niet meer naar Nederland reizen. Kleinkinderen van hem wonen de laatste jaren de Franse herdenking in Kapelle bij.

Hamon wordt in Kapelle gezien als een ware held vanwege zijn inzet in de meidagen van 1940, toen Kapelle en de omliggende dorpen verdedigd moesten worden tegen de Duitsers. In de buurt van de Postbrug bij Wemeldinge raakte de Fransman ernstig gewond. Hij overleefde dat maar ternauwernood. Als enige soldaat van zijn regiment is hij nog in leven.

Donatien Hamon tijdens zijn revalidatie in het ziekenhuis.

Hamon heeft na de oorlog jarenlang contact gehouden met de vorig jaar overleden Truus Dekker uit Wemeldinge, die hem destijds verzorgde in ziekenhuis St. Joanna in Goes.