Oorlogsmuseum Vitality bestaat vijf jaar

Donderdag 2 november 2017 bestond oorlogsmuseum Vitality in Kapelle vijf jaar.

De droom van een 7-jarige jongen is uitgekomen.

‘Het is begonnen toen ik 7 jaar oud was’, vertelt Andries Looijen van Vitality. ,,Er was een tocht geweest van Krabbendijke naar Wemeldinge. En terug naar huis (Looijen woonde toen nog in Krabbendijke) mocht ik meerijden achterin de Willy’s legerjeep van Minus Goud.”

 

 

Uit dat ritje achterin die oude legerjeep ontstond een jarenlange band. Looijen werd kind aan huis bij het transportbedrijf van Goud en raakte zachtjesaan door hem besmet met het oorlogsvirus. ,,Hij had van alles op zijn zolder. Vooral veel van Nederland, Canada en Duitsland. Ik heb daar later het Franse verhaal aan toegevoegd.”

 

Goud kwam in 2010 te overlijden. ,,Enige tijd later had ik een gesprek met zijn nabestaanden en toen ontstond het idee om hier in Kapelle een museumpje te beginnen. Minus zijn spullen stonden daar maar en ik had hier aan de Vroonlandseweg nog wel wat ruimte.”

Looijen begon, het was inmiddels al 2012, met een klein deel van zijn woning in te richten als oorlogsmuseum. ,,Met vooral spullen van Minus. Dit uniform is bijvoorbeeld nog van zijn vader geweest. Die droeg dat in de oorlog”, wijst Looijen als hij het museum inloopt. Het uniform staat nog steeds, als een soort eerbetoon aan zijn inspirator, als eerste object achter glas.

 

Looijen doopte zijn museum Vitality. ,,Dat is de codenaam voor de bevrijding van Zuid-Beveland.” Met een groep vrijwilligers runt hij het nu vijf jaar. En hij zag de rol van het museum alleen maar groeien. Met als hoogtepunt, wat hem betreft, vorige week. ,,Toen hebben we in Frankrijk Donatien Hamon eindelijk een onderscheiding kunnen geven.”

 

 

Hamon vocht in de meidagen van 1940, toen Kapelle en de omliggende dorpen verdedigd moesten worden, tegen de Duitsers. Hij overleefde dat maar ternauwernood. Als enige soldaat van zijn regiment is hij nog in leven. ,,Ik heb 15 afwijzingen gehad, inclusief die van minister Hennis en van het koninklijk huis. Maar de gemeente Kapelle heeft hem uiteindelijk de erepenning gegeven.”

 

Ook bij Toujours Kapelle speelt Vitality een steeds grotere rol. Maar de Franse week is het geesteskind van burgemeester Anton Stapelkamp. En die vertrekt eind dit jaar naar Aalten. Is Looijen niet bang dat daarmee Toujours van de agenda verdwijnt? ,,Nee hoor, totaal niet. Desnoods organiseer ik het zelf.” 

 

Heeft de museumman nog dromen? Jazeker: ,,Mijn droom is om ooit nog eens wat bij de Franse begraafplaats te doen. Eventueel daarnaartoe te verhuizen. Dan is het mooi één geheel. Van alle Franse operaties in Nederland liggen er in Kapelle militairen begraven. Daar komen elk jaar nog veel Fransen naar toe.” Of het nieuwe museum bij de Franse begraafplaats een droom blijft zal de toekomst uitwijzen. Looijen: ,,Maar dit museum was vroeger ook altijd een droom van me.”

 

Omroep Zeeland “Alles heeft hier een verhaal”